Alakformálás szülés előtt és után

március 05 2 min read

Mikor kell elkezdeni foglalkozni az alakunkkal?

Általában sok szó esik a szülés utáni alakformálásról. Amiről több helyen hallgatnak, az az, hogy alapvetően a terhesség ideje alatt kell megkezdeni az alakformálást, nem a szülés után.

Optimális esetben egy kismama minden nap nagyjából egy órát tornázik annak érdekében, hogy ő is, és a babája is a lehető legjobb kondícióban legyen. Ez általában még az első babánál megy, a másodiknál azonban már nehézségekbe ütközhet…

Miért olyan fontos a kismama torna?

Egyrészt sokkal több inger éri a magzatot azzal, ahogy pl. jógázik az édesanyja. A sokféle mozgás, és a közben hallgatott zene akár egy életre szóló tapasztalatot nyújthat a számára, és nem mellesleg fejleszti az izmait és az agyát is.

Másrészt a kismama torna természetesen fitten tartja a jövendőbeli édesanyát. Az ízületei, az inai és az izmai sokkal jobban felkészülnek a szülésre és a szülés utáni igénybevételre egyaránt.

Ha valaki sajnos csak a szülés után jön rá, hogy jobb lett volna a 9 hónap alatt napi szinten tornázni - és rugalmasan tartani a kötőszöveteket annak érdekében, hogy a bőre és a hasizmok közti Linea Alba problémamentesen viselkedjen a szülés után is-, annak sokkal több munkát kell belefektetnie a külseje visszanyerésébe, mint annak, aki mindvégig kíméletes étkezéssel és tornával tartotta a testét karban.

Az alakgyilkos Diastasis Recti

Ha a hasizmaink közti rés egy-két ujjnyi

Ha szerencsénk van, csak picit lóg a bőr a hasunkon, és csak egy-másfél ujjnyira maradt nyitva a hasizom. Ebben az esetben viszonylag könnyen helyrehozható a külső. Kollagénes krémekkel és speciális tornával szinte újjávarázsolható a hasi rész.

A torna jótékony hatását fokozhatjuk, ha napközben szaunaövet hordunk, ami gyengéden megtámasztja a hasfalat, és izzasztó hatásával felveszi a harcot a cellulitisz ellen. Az esetleges derékfájdalmakat enyhítheti már egy jó minőségű sportöv is, vagy egy derékpánt nélküli fűző, ami gyengéd alakformáló hatása mellett jól megtámasztja a derekat és a hasfalat egyaránt. Utóbbiakat akkor érdemes bevetni, amikor már biztosak vagyunk benne, hogy a csigolyáink nincsenek elcsúszva.

Bizonytalan vagy, hogy vedd fel a szaunaövet vagy a sportövet? A Legal Beauty YouTube csatornáján oktatóvideók mellett egyre több tornavideót fogsz találni, hogy mindig fitt maradj: 

Ha a hasizmaink közti rés két-három ujjnyi

Ha széltében és hosszában is nagyobb arányú a szétnyílás mértéke (2-3 ujjnyi), már nehezebben korrigálható a hasizom. Sokan ilyenkor megműttetik a hasukat; ekkor egy hálószerűséget ültetnek be, és ez tartja az ideális formát.

Tilos nehezet emelni

Egyvalamit sosem szabad elfelejteni: szétnyílt hasizom esetén - még akkor sem, ha már sikerült összetornázni, illetve összevarratni - ellenjavallt pár kilónál többet emelni. Olyan ez, mint amikor megragasztunk egy eltört tárgyat - legközelebb is szinte biztos, hogy ugyanott fog sérülni, ha külső hatás éri.

Ugyanígy vigyáznia kell minden szétnyílt hasizmú anyukának is magára. Ha egyszer sikerült elérnie az áhított alakot, utána ne emeljen meg még 10 kilót se - igen, még a gyerekét se.