Hogyan nyerd vissza az alakod gyorsan szülés után?

január 24 2 min read

Szülés után annyi a teendő a pici körül, hogy néha csak hetekkel később kezd el az ember aggódni az alakja miatt.

Ha nagy babát szültél, elképesztően ki lehet nyúlva a bőr a hasadon, és még hetekkel később is úgy nézhetsz ki, mintha még várandós lennél. Alapvetően nem kell aggódni, mert a baba szopizása miatt felszabaduló oxitocin segít a tested regenerálódásában. Lényeges, hogy a gyermekágy hat hetes időszaka alatt kerüld a fizikai megerőltetést!

Bár egy újszülött mellett szinte lehetetlen pihenni az első pár hónapban, ragadj meg minden alkalmat, és várj türelemmel! Ha szerencsés vagy, és sokat alszik a babád, akkor se kezdj el az első hat hét alatt sportolni, mert a saját egészségedet teszed kockára.

Szoptatás ideje alatt ne diétázz!

Fontos, hogy - ha esetleg pár kiló felcsúszott a várandósság alatt - ne kezdj diétázni addig, amíg szoptatsz! Ha mégis diétázásra szánod el maga, tudd, hogy jó eséllyel csökkenni fog az anyatej mennyisége, ráadásul a te testedben évek alatt felhalmozódott méreganyagok a fogyás során felszabadulnak, bekerülnek a véráramba, s ezáltal az anyatejbe is, ami nem fog használni a kicsinek.

Mi a megoldás?

Érthető, ha minél hamarabb vissza szeretnéd nyerni az alakod. 

Azt tanácsoljuk, hogy aludj minél többet (a kialvatlanság is hízlal!), és próbáld kerülni a cukros, zsíros és feldolgozott élelmiszereket. Bár ez nem tűnhet olyan nagy dolognak, hidd el, szép lassan le fognak olvadni a kilók.

A természetes, kiegyensúlyozott fogyást meggyorsítani a speciálisan kialakított Legal Beauty termékek viselésével tudod

Milyen mozgásformát válassz?

Csak a szülést követő harmadik hónapban kezdj el tornázni.

A kíméletes baba-mama torna jó kezdet lehet. Ajánlott még a jóga és a pilates is. Ha szeretsz futni, eleve futáshoz alkalmas babakocsit szerezz be, hogy edzeni tudj akkor is, ha a babád kifejezetten csak mozgó babakocsiban szeret aludni.

Ha ikreknek adtál életet, vagy császármetszéssel szültél, még óvatosabbnak kell lenned, mint az átlagnak, mivel ezek a tényezők még jobban megterhelik a szervezetet.

Bármelyik mozgásformát is választod, mindig viselj sportolás közben szaunaövet vagy, sportövet hogy a has és a deréktáj még intenzívebben formálódhasson! 

Nézd meg, hogy veheted fel a szaunaövet, és a sportövet könnyedén! 

Otthoni edzéshez, edzőpántos edzéshez, szabadtéri és edzőtermi erősítéshez is találsz nálunk inspirációt ;)

Szétnyílt hasizom, avagy Rectus Diastasis

Azért sem szabad az első két hónapban megerőltetned magad, mert ekkor még nagyon sérülékeny a kitágult, alapvetően teljesen függőlegesen futó hasizmaid közti linea alba nevű kötőszövet.

Ha ennek a kötőszövetnek nem adsz esélyt a regenerálódásra, mert megerőlteted a hasizmaidat, akkor sajnos nagy az esély rá, hogy nem záródnak össze a várandósság előtti állapotig az izmok, és akár évekkel később is olyan alakja lehet a hasadnak, mint egy várandósnak. Ez nem csak nem szép, hanem számos kockázattal is járhat: legsúlyosabb esetben sérv kialakulásához is vezethet.

Mit tegyél, ha folyamatosan fáj a hátad és a derekad?

Érdemes a gyermekágyi időszak után elmenni egy jónevű csontkovácshoz. Sajnos a várandósság alatt akár több csigolyád is elmozdulhatott - ha ezeket helyre rakattad, utána érdemes megtámasztanod kívülről is a gerincedet egy fűzővel, mivel sajnos a csigolyák könnyen visszaugorhatnak a nem megfelelő helyre. Természetesen a csontkovács kezelése után sok folyadékot kell inni, és napokig tilos bármiféle fizikai megerőltetés!

A csontkovács kezelésével nem érdemes várni, mert minél később veszed igyénybe a gyermekágyi időszak letelte után, annál nehezebben tudja helyrerakni a szakember az elcsúszott ízületeket, és utána garantáltan folyamatosan fűzőt kell majd hordanod, hogy enyhüljön a fájdalom!

Tehát, dióhéjban

Ahhoz, hogy újra jól érezd magad a bőrödben, nagyon oda kell magadra figyelned.

Fokozatosan terheld a tested, étkezz egészségesen, igyál sok tiszta vizet, és ha fájdalmaid vannak, feltétlen fordulj szakemberhez!

Sportoláskor eleinte feltétlen csak szaunaövet használj, később válthatsz sportövre, vagy akár fűzőre is. Ikerherhesség illetve császármetszés után feltétlen konzultálj kezelőorvosoddal!