Hogyan tudsz jó méretű ruhát rendelni magadnak?

január 20 2 min read

A ruhaméretével mindenki tisztában szokott lenni, de mindig benne él az emberben a bizonytalanság, ha online rendel ruhát, hiszen a szabáson is sok múlhat. Ha követed a tanácsainkat, nyugodtan vehetsz online bármikor, bármilyen ruhát!

Ismerd meg magad!

Minél több, és pontosabb adatod van a testedről, annál jobban és könnyebben tudsz ruhát venni magadnak. Bár sokan csak a testtömegüket tartják szem előtt, árnyaltabb képet kaphatunk a saját testünkről akkor, ha havonta megmérjük mindig ugyanazokat a körfogatokat magunkon. Még az edzés eredményességét is jobban tudjuk így érzékelni, ezáltal motiválva saját magunkat.

Tehát, elő a műanyag szabócentivel (mert hogy arra lesz szükség), és nézzük, mit és hogyan kell mérni!

Előkészületek

Ha eddig nem volt, szerezz be egy jó minőségű, műanyag mérőszalagot!

Szakíts időt arra, hogy nyugodtan lemérhesd magad. A nagy sietség sosem szokott jó eredményt hozni - ez ebben az esetben is igaz.

Ha egy mód van rá, a csupasz bőrödön mérj, ne ruhán keresztül - ugyanis a ruha torzíthatja a mérési eredményt.

Nos, tegyük fel, hogy egy menő hosszú ujjú overált akarsz venni magadnak (ehhez aztán tényleg minden adatra szükséged lesz)!

Mit kell mérni, és hogyan?

A következőket kell lemérned magadon: mellbőség, derékbőség, csípőbőség, combbőség és karbőség. Ne szépíts! Keresd meg minden testtájon azt a részt a mérés során, ahol a "legvaskosabb" vagy, hogy a kiválasztott ruha biztos kényelmes legyen.

 

1. Mellbőség

A szalag egyik végét rakd a mellkasod legkiemelkedőbb pontjára, és tartsd itt, míg a mérőszalag másik végét bújtasd át a két hónaljad alatt. Amikor körbeértél magadon, illeszd a mérőszalagot a kiindulási ponthoz, és olvasd le az értéket.

2. Derékbőség

A köldököd feletti részen mérj körfogatot magadon. Ez kicsit nehéz lehet annak, aki csak csípőfarmert szokott hordani, de mindenképpen fontos információ a testünkről. Ha csalni szoktál azzal, hogy behúzod a hasad, nem baj - sőt, jót tesz a gerincednek -, de most ne tedd, mert a nyugalmi állapothoz tartozó mért értékre lesz szükséged!

3. Csípőbőség

A csípőcsontodat könnyen meg tudod találni: ha csípőre teszed a kezed, már meg is van :) Nos, ezt a két kitapintott pontot kell körbefognod a mérőszalaggal. Ha inkább nőies, mint fiús alkat vagy, akkor érdemes a popsid legkiemelkedőbb pontját is belevenni a mérésbe. A fenti ábránkat megvizsgálva biztos rájössz, mire gondolunk (szóval, így inkább a fenékbőség fogod mérni, de ha igazán precíz vagy, mindkét adatot lejegyzed)!

4. Combbőség

Akinek vékony combja van, majdnem mindegy, hol mér (vicc volt, nem mindegy...), viszont aki kicsit is combosabb, annak nagyon kell figyelnie erre az adatra. Ha sportos típus vagy, akkor a legvastagabb része a combodnak a combfeszítő izom miatt kb. hüvelyknyire lesz a combtőtől. Ha nem a sport a szenvedélyed, akkor valószínűleg fentebb kell mérned, nagyjából a comb és a test találkozásánál. Vízszintesen tartva tekerd körbe a combodon a mérőszalagot, és ahol a mérőszalag eleje találkozik a mérőszalag többi részével, azt az értéket olvasd le!

5. Karbőség

A felkart hasonlóan mérjük, mint a combot. Ha annyira karcsú vagy, hogy a könyöködnél vastagabb a karod, mint máshol, akkor azt az értéket vedd alapul! Ha normál testalkatod van, akkor a válltól lefele keresd meg a felkarodon a legvastagabb részt, és azt mérd körbe (egy kézzel kicsit nehéz lesz... ehhez nyugodtan kérj segítséget!).

Ha megvan az összes méret, gratulálunk, már csak egy jó online butik kell, és kezdődhet a vásárlás!

Ne feledd, bármilyen ruhát is veszel magadnak, fűzővel biztos jobban mutat majd rajtad ;)

Címkék