Az alaktípusodnak megfelelő sportot választottad?

március 07 4 min read

Ha jobban megnézed magad egy egészalakos tükörben, viszonylag gyorsan ki tudod választani, hogy melyik csoport tagja vagy: ektomorf, endomorf, vagy mezomorf.

Vizsgáld meg magad, válaszolj pár kérdésre, és tudd meg, hogy lehetsz még formásabb! (A teszt alatt olvashatod a sportolásra és étkezésre vonatkozó tippeket - aszerint, hogy melyik alkatnév jött ki legtöbbször, válaszd ki a Rád vonatkozó részt.)


Legal Beauty Sportalkati Teszt

Legyél mindig formában!


Milyen a csípőd?

  • keskeny: ektomorf, mezomorf
  • széles: endomorf

Milyenek a lábaid?

  • hosszúak: ektomorf, mezomorf
  • rövidek: endomorf

Hogy állsz a plusz kilókkal?

  • Ha annyit eszel, amennyit csak szeretnél, ennek ellenére nincs rajtad egy deka felesleg sem, és folyton azzal gyanúsítanak, hogy agyonkoplalod magad: ektomorf
  • Azonnal meglátszik rajtad, ha egy kicsit is azt etted, amire vágytál: endomorf
  • Szinte mindent ehetsz, de azért Te is el tudsz hízni, ha extrém módon elengeded magad: mezomorf


Az ektomorf típusba tartozol?

Ha nagyjából ezt látod a tükörben, tudd, hogy szinte mindenki Rád irigykedik, hiszen te vagy az élő Barbie:)

Az irigyelt ektomorf nők mindig karcsúak

Azért ne dőlj teljesen hátra!

Neked is szükséged van mozgásra - ha más nem, azért, hogy a sziluetted kicsit ívesebb legyen. És persze a sport jótékony hatásairól sem szabad megfeledkezni: javul az immunrendszered ellenállóképessége, és a mozgás során felszabaduló endorfinok miatt a kedved is sokkal jobb lesz!

Hogy sportolj?

Az talán a legszerencsésebb, ha nem horgonyzol le egyféle mozgásformánál, hanem többféle sportot kombinálsz a napjaid során. Jó, ha sokat futsz, de ne feledkezz meg az erősítésről sem!

Bármilyen lelkes vagy, iktass be rendszeresen pihenőket, nehogy túlerőltesd magad, és elmenjen egy életre a kedved a rendszeres testmozgástól :) A rövid pihiidőkben mindig igyál pár korty tiszta vizet, vagy izotóniás sportitalt, nehogy rosszullét fogjon el.

Ne ijedj meg a súlyoktól - csak az a lényeg, hogy tartsd be a fokozatosság elvét, és ne rögtön a legnehezebbet akard emelgetni. Mivel a csontozatod nem olyan erős, mint a másik két csoport tagjainak, fontos, hogy fokozottan védd a csuklódat és a derekad az esetleges sérülésektől! 

Legyél türelmes magaddal szemben!

Ami az előnyöd, az a hátrányod is: a gyors anyagcsere. Emiatt vékony vagy, és nehezen izmosodsz. Ez időnként elkedvetleníthet, de ne add fel, csak csináld tovább a gyakorlatokat!

És persze az edzéshez több energiára lesz szükséged, szóval, egyél többet (nem junk foodot!), hogy épülhessen az izomzatod!


Endomorfnak lenni áldás, vagy átok?

Nőként az endomorf testalkatot sokan átkozzák. Ki akar tömzsi lenni, amikor manapság mindenki a magas, vékony szupermodellekért rajong? Ráadásul a hozzád mérve pálcika ektomorffal ellentétben Neked viszonylag rövidek a lábaid, így elég látványos, ha egy picikét is hízol a combodra.

Alapvetően a lassú anyagcsere a hibás abban, hogy nem kívánt zsírpárnák jelennek meg rajtad. Még a comb- és fenékrészen hagyján, de a hasadon és a derekadon megjelenő hurkáktól sikítófrászt kapnál legszívesebben.

De jó, ha tudod: sok férfi nem szereti a "piszkafákat", és előnyben részesíti a dundibb nőket, főként, ha jókedvűek, és csinosak :)

most már értem, miért nem ment nekem :) Nem jelent meg az első lehetőség, csak a social megosztásokCsak lazán, és vidáman :)

“Soha, soha, soha ne add fel!”

Te vagy az, akinek folyamatosan ébernek kell lennie, nehogy kicselezze saját magát. Míg a szíved azt súgná, hogy egyél bármikor bármit, ami jólesik, addig az agyadra kell hallgatnod, hogy nemet tudj mondani egy csomó olyan ínyencfalatra, amiről tudod, hogy nem használ Neked. 

Még ma határozod el magad!

Mivel a túlsúly komoly betegségek forrása lehet, Neked kifejezetten érdemes lehet egy kiváló dietetikus személyre szabott útmutatásait figyelembe venni. A szakember által meghatározott étrend követésével már energikusabbnak fogod magad érezni, és könnyebben ráveheted magad a rendszeres sportolásra.

Amíg nem jutsz el dietetikushoz, addig próbálj minél kevesebb üres kalóriát magadhoz venni, és figyelj a fehérjebeviteledre, hogy legyen miből épülnie az izmaidnak. És persze jól teszed, ha megbarátkozol a zöldségekkel is ;)

Mit sportolj?

Erős vagy, így a hosszabb, alacsonyabb intenzitású aerob kardió edzés a számodra ideális, de a futás és a biciklizés is méltán tartozhat a kedvenceid közé. Ha heti ötször nekigyürkőzöl, nagyon gyorsan látványos eredményt fogsz elérni.

Míg az általad irigyelt ektomorfoknak csak nagy kitartás árán sikerül némi izmot magukra varázsolniuk, addig Neked ez pikk-pakk sikerül! A gyorsan felépült izmokat viszont karban kell tartani, és óvni a sérülésektől, így amiről sosem feledkezhetsz meg, az a nyújtás.


Mezomorf vagy? Ne légy lusta!

Ha át tudod fogni az egyik kezed csuklóját a másik kezeddel úgy, hogy a hüvelykujjad és a középső ujjad végei pont összeérnek kényelmesen (nem kell erőlködnöd, és nem marad "lyuk" sem), gyanús, hogy a mezomorf típusba tartozol :)

Szerencsés vagy, amiért ebbe a csoportba tartozol, mivel arányaiban Neked kell a legkevesebbet szenvedned az ideális alakért. Nem elég, hogy gyors az anyagcseréd és könnyen izmosodsz, nőként jó eséllyel még homokóra alkatod is van, vagy ha nem, optikailag könnyen homokóra alkatúvá alakíthatod magad - így ne csodálkozz, ha sokan irigyek Rád :)

Milyen sportot válassz?

Bármilyen sport mellett teszed is le a voksodat, jól döntesz. Kardió, erősítés, torna, harcművészetek - mindegyik fekszik Neked.

Két dolgot tarts szem előtt: egyrészt vigyázz a testedre, azaz hordj minőségi cipőt, óvd a csuklódat, és védd meg a derekadat a húzódásoktól

Másrészt, terheld egyenletesen az összes izmodat - mivel gyorsan izmosodsz, könnyen hangsúlyosabbá tehetsz egy-egy különálló izomcsoportot, ami nem feltétlen ad előnyös külsőt a számodra. Szóval, nem érdemes pl. csak vádlira gyúrni...  A teljes testet átmozgató edzőpántos edzés már sokkal jobb választásnak bizonyulhat :)

Legyél fitt a Legal Beauty edzőpántokkal!

A tökéletes alak ajándék, amire vigyázni kell

Bár mezomorfként nagy mázlista vagy, azért nem árt odafigyelned az étkezések során. Ha túlságosan elengeded magad, bizony, Te is elhízhatsz!

A lassan bomló szénhidrátok tegyék ki a napi étkezésed felét! Ételeidnek nagyjából a harmada legyen fehérje, a többi pedig zsiradék (lehetőleg növényi, pl. olívaolaj).

Ha kerülöd az agyoncukrozott, és a zsírban tocsogó ételeket, nagy esélyed van rá, hogy sokáig megőrizd az álomalakod :)

"Kelj fel, és járj!"

Szóval, hajrá, kelj fel a gép elől, és mozogj - akár a lépcsőházban is!

Egy kis segítség ;) :

Címkék